پروتز دندان چیست و چه کابردی دارد؟
دندانها به دلایل متعددی مانند پوسیدگی، آسیب دیدگی و یا تخریب بافت های مجاور ممکن است بیفتند و یا شکل ظاهری نامناسبی پیدا کنند. روش های مختلفی برای پرکردن جای خالی دندان یا جایگزین دندان وجود دارد. یکی از مهمترین روش های جایگزین دندان های از دست رفته، پروتز دندان یا دندان مصنوعی است.
پروتز دندان چیست؟
در کنار دیگر روش های جایگزین کردن دندان مانند ایمپلنت، بریج و پل دندانی، پروتز دندان نیز از مهمترین روش های جایگزین است که با توجه به ویژگی ها و هزینه های نسبتا پایینش، طرفداران زیادی دارد.
انواع پروتز دندان
به طور کلی ما دو نوع پروتز داریم که یکی پروتز پارشیل یا ناکامل است و دیگری پروتز کامل. اگر همه دندان ها کشیده شده باشند، ما از پروتزهای کامل استفاده میکنیم و اگر تعدادی از دندان ها کشیده شده باشند ما در کنار دندان های واقعی از پروتزهای پارشیل استفاده خواهیم کرد.
پروتز دندان پارشیل چیست؟
پروتز ناکامل یا پارشیل، نوعی پروتز متحرک است و خود از اجزای مختلفی تشکیل شده است. دندان های مصنوعی جایگزین شده در این پروتزها، روی یک پایه پلاستیکی همرنگ لثه ها قرار میگیرند. این مجموعه توسط یک نگهدارنده فلزی در داخل دهان قرار میگیرد و به صورت موقت فیکس میشود. اگر میخواهید پروتز دندان ارزان داشته باشید میتوانید روی پروتز های ناکامل حساب باز کنید.
زمانی که هنوز چند دندان طبیعی در فکین بالا و پایین وجود داشته باشند ما معمولا از این پروتزها به عنوان جایگزین سایر دندان های از دست رفته استفاده میکنیم. یک پروتز ناکامل نه تنها فضای خالی ایجاد شده توسط دندان های از دست رفته را پر می کند، بلکه از تغییر موقعیت دندان های دیگر جلوگیری می کند.
پروتز کامل دندان چیست؟
خود پروتزهای کامل دندانی می توانند معمولی یا فوری باشند. یعنی در دو دسته مجزا قرار میگیرند. پروتزهای فوری به صورت موقت استفاده میشوند و تا زمان آماده شدن پروتزهای کامل معمولی، میتوان از آن ها به عنوان جایگزین موقت دندان استفاده کرد. از لحظه کشیده شدن دندان ها تا حدود 12 هفته بعد، میتوان از پروتزهای موقت و فوری استفاده کرد.
بعد از اینکه پروتزهای معمولی آماده شدند؛ پروتزهای فوری کنار گذاشته میشوند و مورد استفاده قرار نمیگیرند. با توجه به اینکه طی دوره بهبودی بعد از کشیدن دندان ها، فک و لثه ها تمایل دارند که کوچکتر یا جمع شوند، استفاده از پروتز فوری با مشکلاتی همراه خواهد بود و باید برای تنظیمات مجدد به متخصص دندانپزشکی خود چند باری مراجعه کنید.